Hypotheek

bij de stamrecht BV 

hypotheek stamrecht bv

Hypotheek bij de stamrecht BV

Vaak staat het geld van de stamrecht BV op een lopende – of een spaarrekening. En dat is zonde: de rente is is tegenwoordig namelijk erg laag. Zet dat af tegen de inflatie en dan blijkt dat je geld eigenlijk alleen maar mínder waard aan het worden is!

Heb je een hypotheek op je huis bij de bank lopen? Dan heb je de mogelijkheid om met het geld van de Stamrecht BV een beter rendement te halen.

Hoe? Sluit dan je hypotheek (deels) over van de bank naar uw stamrecht BV en neem een stamrechthypotheek op bij je Stamrecht BV.

De stamrechthypotheek

Een stamrechthypotheek is een geldlening die wordt opgenomen bij een Stamrecht BV voor de eigen woning en dan ‘afgezekerd’ met een hypotheek . 

De Stamrecht BV mag het geld dat zij op haar bankrekening heeft staan namelijk naar eigen inzichten beleggen. Hiertoe behoort ook het geld uitlenen aan haar aandeelhouder. De belastingdienst heeft geen problemen met het uitlenen van geld aan jou als aandeelhouder,  maar dit moet dan wel tegen marktconforme voorwaarden worden gedaan waardoor de liquiditeitspositie van de Stamrecht BV niet in gevaar komt. 

Van marktconforme voorwaarden is sprake als de voorwaarden van de geldlening (rente, aflosschema, looptijd en (hypothecaire) zekerheden) nagenoeg gelijk zijn aan de voorwaarden die een willekeurige bank zou stellen.

De ‘liquiditeitstoets’ die gemaakt moet worden, wordt in ieder geval doorstaan indien de hoofdsom weer wordt afgelost voor AOW-leeftijd (uiterste startdatum van de uitkeringen). Later aflossen mag ook, mits het aflosschema dan wordt afgestemd op het gewenste uitkeringsschema

Voordeel:

Je betaald nu geen rente aan de bank maar aan de eigen Stamrecht BV. In 99% van de gevallen is deze rente hoger is dan de rente die je BV krijgt bij de bank op de lopende – of de spaarrekening. Zo groeit  het vermogen binnen de Stamrecht BV dus sneller!

Mits de lening duidelijk is afgesloten als een lening voor een eigen woning (het moet voor je de hoofdwoning zijn) mag je gewoon gebruik blijven maken de hypotheekrenteaftrek in Box 1. 

Kortom:

  • Sluit een lening af bij de eigen Stamrecht BV.
  • Betaal met dat geld je hypotheek bij de bank (deels) af.
  • Vervolgens betaal je rente aan je eigen Stamrecht BV, in plaats van de bank, en je mag gewoon gebruik maken van de (hypotheek)renteaftrek in Box 1.

Het opmaken van de leenovereenkomst en het vestigen van de hypothecaire inschrijving wordt in overleg met ons gedaan door een notaris. De hypothecaire inschrijving zal in overleg met de bank gebeuren, die moet nl. toestemming geven voor een extra inschrijving. Is de oorspronkelijke lening afgesloten voor 1 januari 2013 en aflossingsvrij, dan mag de lening bij de BV ook aflossingsvrij zijn, en hou je toch de hypotheekrente aftrek in Box 1.

Neem contact met mij op voor een stamrechthypotheek

administratie stamrecht bv