stappenplan om te starten

Hoe start je?

Bij de start van een bedrijf komt veel kijken. De 10 belangrijkste stappen vindt je in dit overzicht. Sommige van deze stappen kun je gelijktijdig uitvoeren.

Bekijk ook het webinar: ‘Starten van een eigen bedrijf’.

Deze informatie is afkomstig van:

Een eigen bedrijf starten in 10 stappen

1. Onderzoek je mogelijkheden en test je kwaliteiten
Je wilt een bedrijf starten. Maar wat voor bedrijf? Wat ga je maken of verkopen? Welke diensten ga je leveren? En is ondernemen eigenlijk wel iets voor jou? Kijk wat de mogelijkheden zijn voor je toekomstige bedrijf, schrijf een ondernemingsplan en test je ondernemerschapskwaliteiten.

2. Verken de markt en bepaal uw strategie
Zoek uit waarin je beter of anders bent dan je concurrenten en bepaal hoe je de markt op gaat met je product of dienst. Wat maakt je bedrijf anders? Waarin kun je onderscheiden? Wie zijn je klanten en wat willen ze? Doe marktonderzoek en bepaal je strategie voor de komende jaren.

3. Maak een financieel plan en kijk of je financiering nodig hebt
Om je bedrijf van de grond te krijgen heb je geld nodig. In een financieel plan breng je in kaart hoeveel je nodig hebt en waar je dat vandaan haalt. Ook krijg je inzicht in de kansen van je bedrijf. Zo kun je vooraf inschatten of ondernemen voor jou rendabel is.

4. Bedenk je bedrijfsnaam
Voor je KvK-inschrijving heb je een bedrijfsnaam nodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen en maakt duidelijk wat je te bieden hebt. Kijk wel eerst of je bedrijfsnaam nog niet bestaat.

5. Kies een rechtsvorm
Je bedrijf heeft een juridisch jasje nodig: een rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder andere je aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen je moet betalen en of je fiscale voordelen krijgt. Welke rechtsvorm past het beste bij je bedrijf?

6. Zorg dat je administratie voldoet aan de eisen
Een administratie opzetten en bijhouden. Er zijn vast leukere dingen te bedenken. Maar helaas, als ondernemer moet je wel, je bent het wettelijk verplicht. Zorg dus dat je administratie voldoet aan de eisen. Je moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel btw je moet betalen of hoeveel btw je terugkrijgt.

7. Stel algemene voorwaarden op en kijk welke bedrijfsverzekeringen je nodig hebt
Breng je bedrijfsrisico’s in kaart, beperk ze zoveel mogelijk of dek ze zo goed mogelijk af. Bijvoorbeeld met bedrijfsverzekeringen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Denk ook aan algemene voorwaarden. Daarmee maak je direct duidelijk welke rechten en plichten jij en je klanten over en weer hebben.

8. Controleer of je bedrijf aan alle eisen voldoet
Er bestaan geen speciale diploma’s voor ondernemers. Maar soms moet je als ondernemer wel aan bepaalde beroepseisen voldoen. Je kunt ook te maken krijgen met eisen aan je bedrijfsruimte. Bijvoorbeeld als je een bedrijf aan huis hebt. Mag dat wel volgens het bestemmingsplan? Heb je een apart bedrijfspand, is dat dan brandveilig en voldoet je aan de milieueisen? Je gemeente kan jou hierbij helpen.

9. Schrijf je bedrijf in bij de KvK en regel de aanmelding bij de Belastingdienst
Klaar voor de officiële start van je bedrijf? Dan schrijf je jouw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Hiermee regel je ook meteen je aanmelding bij de Belastingdienst en je btw-nummer.

10. Ga op zoek naar klanten en maak plannen voor de toekomst
Je ondernemingsplan is rond, de financiering is geregeld, je bedrijf is ingeschreven bij de KvK. Kortom, jou bedrijf is van start! Nu nog klanten vinden. Bijvoorbeeld via een regionaal of online netwerk.